Va ajuta Ungaria la reconstrucția Ucrainei? Ce spune premierul Viktor Orban despre un ajutor financiar
Guvernul ungar nu a decis încă dacă va oferi sprijin financiar pentru reconstrucția Ucrainei după încheierea conflictului din această țară, a declarat astăzi, 28 octombrie, premierul ungar Viktor Orban, precizând că acest lucru va deveni clar în următoarele două-trei luni.
Ungaria participă sau nu la reconstrucția Ucrainei?
În cadrul emisiunii matinale de la postul de radio Kossuth, el a precizat că problema refacerii economiei și infrastructurii Ucrainei după încheierea conflictului este discutată în prezent în Uniunea Europeană.
„Există discuții despre cine ar trebui să finanțeze aceste lucrări și cum ar trebui să se implice UE în ele. De asemenea, Ungaria va trebui să decidă dacă vrem să dăm bani Ucrainei și, dacă da, cât de mulți, împreună cu UE sau separat. În următoarele două-trei luni vom afla mai exact.”, a declarat premierul.
Orban consideră că costurile pentru refacerea Ucrainei vor fi „imprevizibil de mari” și, în plus, Occidentul va trebui să suporte principalele cheltuieli pentru întreținerea ulterioară a acestei țări. Potrivit acestuia, la ultimul summit al UE, care a avut loc săptămâna trecută la Bruxelles, toți participanții „au fost mai nervoși decât de obicei”, a declarat el, citat de TASS.
La 21 octombrie, în urma rezultatelor summitului de la Bruxelles, șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că Ucraina are nevoie de un ajutor de 3-4 miliarde de euro pe lună pentru a-și acoperi nevoile de bază.
Principala povară va cădea pe umerii Statelor Unite și ai Uniunii Europene. UE va trebui să aloce până la 1,5 miliarde de euro pe lună Ucrainei.
Orban: „Europa e împărțită în două tabere”
Anterior, liderul ungar a declarat că Europa este împărțită în două tabere: una care crede cu zel în aceste sancțiuni, iar cealaltă care cere blocului continental să își regândească politica de sancțiuni față de Rusia.
Orban a spus că restricțiile împotriva Rusiei nu au fost impuse în mod democratic, ci că decizia a fost luată de birocrați nealeși și de elita de la Bruxelles.
La 24 februarie, președintele rus Vladimir Putin a lansat operațiunea militară specială a Moscovei în Ucraina, ca răspuns la o cerere de ajutor din partea liderilor celor două republici din Donbas.
El a declarat că Rusia nu intenționează să ocupe teritoriile ucrainene, ci că obiectivul este mai degrabă demilitarizarea și denazificarea țării.
În urma acestui fapt, Occidentul a anunțat sancțiuni radicale împotriva Federației Ruse și a intensificat livrările de arme către Kiev, în valoare de miliarde de dolari în această etapă.